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Letter Summary 
 
• S&C Letter 04-24, issued March 19, 2004, clarified certification requirements and coordination 

of care expectations for residents of LTC facilities who receive ESRD services. 
 
• This addendum to that letter includes as an attachment follow-up Questions and Answers (Qs 

&As) regarding the scope of the guidance and the responsibilities of the providers. 
 
 
On March 19, 2004, we issued S&C Letter 04-24.  This letter was developed to provide 
clarification regarding the expectations and approval process for facilities that intend to offer 
care for residents in a LTC facility.  The issuance of S&C Letter 04-24 stimulated questions 
about the scope of the guidance, responsibilities for service and care, and survey procedures 
related to this service.  In this addendum, we provide answers to the questions that have 
emerged.  The Qs and As follow as an attachment. 
 
Effective Date:  Immediately 
 
Training:  The information contained in this announcement should be shared with all survey and 
certification staff, their managers, and the state/RO training coordinator. 
 
 
        /s/ 
       Thomas E. Hamilton 
 
 
cc: Survey and Certification Regional Office Management (G-5) 
 
Attachment 
 



Follow-up Questions and Answers to S&C Letter 04-24 on the Care for Residents of Long-
Term Care (LTC) Facilities Who Receive End Stage Renal Disease (ESRD) Services 
 
Basis for Guidance: 
 

Q1.  What is the basis for the guidance for ESRD facilities and LTC facilities detailed in 
S&C Letter #04-24? 

 
A1.  The guidance specified in S&C Letter #04-24 reflects current requirements specified  

ESRD regulations at 42 CFR §405.2100 and LTC facility regulations at 42 CFR §483.   
ESRD facilities are required to meet the Conditions at §405.2130 through §405.2163 
unless otherwise specified by the regulations.  LTC facilities are required to meet the 
regulations at §483. 

 
Relationship to Rules: 

 
Q2.  What is the relationship between the policy memo guidance and current rules? 
 
A2.  S&C Letter # 04-24 provides guidance to state and federal surveyors in applying 

existing regulations.  There are no new regulations in the letter.  S&C Letter #04-24 
organizes existing regulations in a single document for added convenience.  The letter 
then provides guidance to surveyors in the application of those regulations. 

 
Locating Form CMS-3427A: 
 

Q3. Where do we locate Form CMS-3427A that is to be used for applicants seeking 
approval to provide ESRD services in a LTC facility? 

 
A3. Applicants should use Form CMS-3427 found on the CMS website at 

www.cms.hhs.gov/forms.  Form 3427A is no longer in print. 
 
Application to Hospital-based Nursing Homes: 
 

Q4.  Do the ESRD and LTC survey protocols in this letter apply to hospital-based nursing  
homes that offer outpatient dialysis services to residents with ESRD? 

 
A4.  Yes.  The survey protocols apply to all nursing home facilities that offer home dialysis 

to residents whose dialysis services are paid under the Medicare ESRD Part B benefit.  
If the dialysis care is not covered under the Medicare ESRD program, then care may be 
reviewed in a different manner. 

 
Agreement between Durable Medical Equipment (DME) Supplier and a Nursing Facility: 
 

Q5.  For patients using Method II, is a written coordination agreement required to specify  
 respective responsibilities between the DME supplier and the nursing facility?  
 
A5.  No, an agreement is required between an ESRD facility and a LTC facility, and 
 between the DME supplier and the ESRD facility.  The DME supplier is responsible to 

and reports to the ESRD facility regarding the provision of supplies and equipment in 
the LTC facility.  The DME supplier does not need to have a formal relationship with 
the LTC facility.  
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Types of Facilities Covered by Guidance: 

 
Q6.  What facilities are covered by S&C Letter #04-24?  Are intermediate care facilities for 

persons with mental retardation or related conditions (ICF/MR) facilities covered? 
 
A6. This guidance is directed to dialysis in nursing homes only.  In the future, we will 

describe requirements and expectations regarding dialysis in other types of care 
facilities.  In this guidance we used the terminology “long-term care facility” because 
the regulations at 42 CFR §483, Subpart B, Requirements for Long Term Care 
Facilities use this terminology in referring to nursing homes.  In §483.5 a facility is 
defined as "a skilled nursing facility (SNF) that meets the requirements of sections 
1819 (a), (b), (c), and (d) of the ACT, or a nursing facility (NF) that meets the 
requirements of sections 1919 (a), (b), (c), and (d) of the ACT...." but does not include 
an institution for persons with mental retardation or with related conditions described in 
§440.150 [Intermediate Care Facility (ICF/MR) services] of this chapter. 

 
States Allowing Dialysis in LTC Facilities: 
 

Q7. Are states required to allow home dialysis in LTC facilities?   
 
A7. No, states may have requirements that prohibit the introduction of home dialysis into 

LTC facilities in their states.  According to §405.2135, the ESRD facility must be in 
compliance with applicable Federal, State, and local laws, and regulations. 

 
One Patient per Machine: 

 
Q8. What actions should be taken if more than one home dialysis patient is using a single 

machine in a LTC facility? 
 

A8.  Reimbursement for home dialysis therapies is based upon one machine per patient.  If 
more than one home dialysis patient is using a single machine, the respective CMS 
Regional Office should report this to the appropriate Fiscal Intermediary. 

 
Monitoring of and by Licensed Health Professionals: 

 
Q9. What are the responsibilities for monitoring the capabilities of the licensed health 

professionals?  What is the expectation of the ESRD-experienced licensed health care 
professional? 

 
A9. Facilities, including their governing bodies and physician directors, are responsible for 

ensuring that appropriate and adequate staff are hired, trained, and supervised.  ESRD 
regulations at §405.2136 and §405.2161 define the staff monitoring relationships of the 
governing body and the physician-director.  ESRD regulations require that whenever 
patients are undergoing dialysis, one currently licensed health professional (e.g. 
physician, registered nurse, or licensed practical nurse) experienced in rendering ESRD 
care is on duty to oversee ESRD patient care.  The preamble language for this section 
recognizes that “this regulation is a minimum requirement.”  Therefore, CMS expects 
that at least one of the above-mentioned professionals is on duty during dialysis.   
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Licensed health professionals also have responsibilities that are defined by state 
licensure requirements, state practice acts, state pharmaceutical acts, and other state 
laws that impact on professional practice, such as education laws.   

 
Responsibilities of the Physician Director of the ESRD facility: 
 

Q10.  Does the Physician Director of the ESRD facility have any responsibility for patients 
being dialyzed in the nursing home? 

 
A10.  The ESRD Physician Director is responsible for oversight of care including 

responsibility for patients dialyzed in center and for all home patients.  These specific 
responsibilities are found at §405.2136(f)(2), §405.2161(b)(3), and §405.2161(b)(5). 

 
Home Training Nurses Responsibilities: 
 

Q11. Who is responsible for training the staff performing the dialysis treatments? 
 

A11. The qualified home training nurse of the approved ESRD facility must be in charge of 
all home training both for home patients and for individuals who assist patients in home 
dialysis.  The expectation of CMS is that the qualified home training nurse is directly 
responsible for all home training.   

 
Nursing Home Social Worker and Dietitian: 
 

Q12. Can the nursing home’s staff social worker (MSW) and dietitian (RD) substitute for 
staff from the DME or the ESRD provider? 

 
A12. No, the ESRD benefit includes support services from a “qualified” social worker 

(MSW) and a “qualified” dietitian (RD) provided by the ESRD facility. 
 

Responsibilities for Medications:  
 

Q13. Who is responsible for providing medications for the dialysis patient/resident? 
 

A13. The ESRD and LTC facilities should delineate the responsibilities for the patients’ 
medications in the written agreement.  The LTC facility provides routine  and 
emergency drugs for its residents.  If dialysis drugs are maintained in the LTC facility 
pharmacy, applicable regulatory requirements for LTC apply.  Erythropoietin (EPO) is 
provided to the patient by the ESRD facility.  The safe and effective use of EPO by 
patients at home requires that the patient’s dialysis facility or physician responsible for 
all dialysis-related services make a comprehensive assessment of the patient and the 
patient’s needs at the time of selection for EPO therapy according to ESRD regulations 
at §405.2163(g).  

 
Care in an Emergency: 

 
Q14. In the event of an emergency, who is responsible for the patient while the patient is 

undergoing dialysis? 



 
Page 4 – Qs and As 

 
A14. The ESRD facility and LTC facility are expected to define responsibilities for 

emergencies in the written agreement.  The ESRD facility is required to have specific 
policies and procedures for handling medical and nonmedical emergencies that threaten 
patient health or safety related to the patient’s dialysis treatments.  ESRD facilities are 
governed by regulations at §405.2136(f)(1)(v), 405.2136(g), and 405.2160(b) that 
require the facilities to have policies governing the care of patients in emergencies and 
to arrange for physician services and hospital services for emergency care. 

 
Patient’s Right to Select Treatment: 
 

Q15. Do patients/residents continue to have the right to select a treatment method for 
dialysis? 

 
A15. S&C Letter #04-24 reaffirms the patient’s right to choose a modality and setting.  These 

rights are regulated in both the care planning and patients’ rights sections of the 
respective ESRD and LTC regulations. 

 
Adequacy of Caregiver/Technician Training: 
 

Q16. How will the adequacy of caregiver/technician training be assessed? 
 

A16. Responsibility for oversight of caregiver/technician training for home dialysis in LTC 
settings rests primarily with the governing body and the physician director of the ESRD 
facility.  The governing body of the ESRD facility [§405.2136(f)] must approve patient 
care policies concerning the provision of home dialysis support services.  The physician 
director [§405.2161(b)(3)] is responsible for assuring adequate monitoring of the 
patient and the home dialysis process with periodic assessment of the performance of 
dialysis tasks. 

 
ESRD Networks and Home Dialysis in LTC Facilities: 

 
Q17. What responsibilities will ESRD Networks have for home dialysis in LTC facilities? 

 
A17. Since these patients receive care through an ESRD facility that is under the purview of 

an ESRD Network whose role is defined by statute, these beneficiaries will be treated 
like other ESRD beneficiaries.  ESRD Networks will undertake their statutory role with 
respect to quality improvement activities, data management, and grievance/appeals 
processing just as they do for other ESRD beneficiaries. 

 
Role of LTC Surveyor regarding Appropriate Dialysis: 

 
Q18. What are the expectations for LTC surveyors, many of whom do not have ESRD survey 

experience? 
 

A18. The LTC surveyors are not expected to survey for appropriate dialysis treatments.  
ESRD surveyors will conduct the dialysis survey.  The LTC surveyors are surveying 
the nursing home under current regulatory requirements as stated in the protocols.  The 
LTC surveyors will observe care.  If a LTC surveyor feels that there may be a potential 
problem, the surveyor will generate a complaint and referral to an ESRD surveyor.  
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Responsibilities of the LTC Medical Director: 

 
Q19. Does the LTC medical director have to know anything about dialysis? 

 
A19. Currently, residents with diagnoses of ESRD reside in LTC facilities.  The LTC 

Medical Director is required to be in compliance with current regulations at 483.40 
Physician Services and 483.75 (i) Medical Director.  The regulatory requirement at 
483.20(k)(2)(ii)- F280 states “A comprehensive care plan must be prepared by an 
interdisciplinary team, that includes the attending physician, a registered nurse with 
responsibility for the resident, and other appropriate staff in disciplines as determined 
by the resident’s needs, and, to the extent practicable, the participation of the resident, 
the resident’s family or the resident’s legal representative.”    
 
Since the resident has a diagnosis of ESRD and is receiving dialysis treatments, CMS 
expects that “other appropriate staff” includes the ESRD physician, ESRD nurse, ESRD 
social worker, and ESRD dietitian.  It is expected that this coordination is outlined in 
the agreement between the ESRD facility and the nursing home.  

 
Citation for LTC Medical Director: 

 
Q20. Which LTC regulation is cited if there is a lack of compliance in areas of medical 

responsibility for the LTC Medical Director? 
 

A20. The LTC survey team will cite F501 if the team has evidence that the facility is not in 
compliance with the regulatory requirement for the Medical Director.  F501 Medical 
Director.  (2) The medical director is responsible for –(i) Implementation of resident 
care policies; and (ii) the coordination of medical care in the facility. 

 
Coordination of ESRD and LTC citations: 

 
Q21. How do States with multiple survey agencies (separate agencies for LTC and ESRD) 

coordinate citations? 
 

A21. Citations are not coordinated.  Non-compliance with LTC requirements is cited at 42 
CFR 483, Requirements for LTC Facilities.  Non-compliance with ESRD Conditions of 
Coverage is cited at 42 CFR 405.2100.  Since there are no alternative sanctions for 
ESRD regulations, LTC must be processed separately, using LTC guidelines and 
timelines.   
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